GRATIS VERZENDING naar NL voor bestellingen > €50

Winkelwagen

0

Je winkeltas is leeg

Ga naar de winkel
Hoe te koken met gedroogde champignons

GEDROOGDE PADDESTOELEN – EEN UMAMI-KRACHTKAST!

 Champignons zijn niet alleen rijk aan vezels en vitamines, maar ook vet- en cholesterolvrij. Ze zijn over de hele wereld populair vanwege hun veelzijdigheid en hun vleesachtige textuur.

 Champignons (gedroogd en vers) bevatten van nature veel glutamaat; een aminozuur dat primair verantwoordelijk is voor het creëren van de umami-sensatie. Gedroogde champignons maken het bijzonder gemakkelijk om dat tijdens het koken te versterken.

 Verse paddenstoelen hebben een hoog percentage water (ongeveer 80% van hun gewicht), en als dat wordt verwijderd, blijft er een sterk geconcentreerd product over, boordevol smaak en voedingsstoffen. In tegenstelling tot groenten, die veel van hun voedingswaarde verliezen als ze worden gedroogd, behouden paddenstoelen al hun voedingswaarde en geneeskrachtige eigenschappen.

 Hoe te koken met gedroogde champignons?

Gedroogde paddenstoelen moeten worden gereconstitueerd met water voordat je ze kunt gebruiken, en dit levert twee prachtige dingen op: de paddenstoelen zelf en hun smaakvolle weekvloeistof. Gebruik een verhouding van ongeveer 1:10 met water; als je 20 gram gedroogde paddenstoelen gebruikt, heb je 200 gram water nodig. Laat ze minimaal 1 uur in het water liggen om er het maximale uit te halen.

 Een van de grote uitdagingen bij gedroogde paddenstoelen is de korrel. Gedroogde paddenstoelen zijn notoir korrelig en er is maar de kleinste hoeveelheid van nodig om een ​​heel gerecht te verpesten. Het meeste gruis komt in de bouillon terecht, maar er zal ook wat op de paddenstoelen zelf zitten. Zodra je de champignons uit de bouillon hebt gehaald, zet je ze onder koud water en spoel je ze goed af om eventueel achtergebleven gruis te verwijderen. Als u veel gruis in uw beide ziet, kunt u het verwijderen door het door een fijnmazige zeef of koffiefilter, handdoek of kaasdoek te halen.

 Zodra je gedroogde paddenstoelen hebt gerehydrateerd, probeer ze dan onmiddellijk te gebruiken. Dan zijn ze op hun best.

 Vergeet niet! Na het rehydrateren van je gedroogde paddenstoelen moeten ze net als de verse gekookt worden. Je kunt ze bakken of sudderen in een vloeistof.

 Eenmaal geweekt kun je ze 1-2 dagen in een luchtdichte bak in de koelkast bewaren. De heerlijke bouillon kan ook 4-6 dagen in een luchtdichte verpakking in de koelkast worden bewaard.

 Beide kunnen worden gebruikt in soepen, stoofschotels, sauzen, patés en gratins. Vaak worden gedroogde paddenstoelen gebruikt in combinatie met niet zo smaakvolle champignons om ze een boost te geven. Gedroogde paddenstoelen voegen een rijke, vlezige, hartige toon toe en bevatten veel umami.

Er zijn veel conversieverhoudingen om gedroogde paddenstoelen te vervangen door verse. Vervanging is in dit geval niet de juiste weg. Gedroogde en verse champignons hebben verschillende smaken en texturen. Dat betekent dat als je ze vervangt, ze niet hetzelfde zullen smaken of voelen. Gedroogde paddenstoelen hebben doorgaans een aardsere en sterkere smaak dan verse paddenstoelen.

 Bekijk onze collectie gedroogde paddenstoelen:

Porcini 

shiitake

Gouden Oester

Bos Mix 

 

 

 

Tags:

Gerelateerde post